Posts By: Hurriya Zainudin

Apa Pampers Buat?

Pampers juga merupakan salah satu jenama lampin pakai buang terkenal di serata dunia.  Mana taknya.. semua lampin pakai buang pun kita refer sebagai pampers kan?  Mari kita cerita sedikit tentang Pampers ni. Pampers, jenama dari Europe telah membuat jualan lampin pakai buang tertinggi pada tahun 1997.  Walau bagaimana pun,  mereka dapati  market share semakin berkurang…

Read more »

Great Brands Avoid Selling Products

Great Brands Avoid Selling Products.  Brand yang hebat elak jual produk – merupakan prinsip kedua strategi penjenamaan yang dikenali sebagai “Brand as Business“. Persoalannya, kalau elak jual produk nak jual apa kan? Jangan silap faham.  Elak jual produk di sini adalah dalam konteks strategi terhadap mesej penjenamaan, pemasaran dan pengiklan .  Bukan bermaksud tidak menjual produk…

Read more »

Pengalaman Pelanggan Terhadap Budaya dan Nilai

Great Brand Start Inside

Budaya dan nilai yang diamalkan oleh kakitangan dan stakeholder sahaja tak mencukupi.  Betul, ianya membuat kakitangan dan stakeolder lebih fokus dan motivated, tetapi ianya tidak mengambarkan perubahan dan amalan budaya sebenar selagi ianya tidak dirasai oleh pelanggan. Berbalik kepada IBM, prosess membangunkan nilai melalui ValueJam membuat kakitangan bersetuju terhadap nilai-nilai tersebut.  Persoalan seterusnya adalah –…

Read more »

Ayam goreng LV

Nak pilih jenama jangan asal boleh je.  Jangan juga rasa-rasa nak tumpang glamer brand lain.  Nama dekat-dekat sama, bunyi hampir sama pun kita perlu jauhkan sama sekali. Mari kita tengok berita lama tahun 2016 yang boleh dijadikan iktibar.  Jenama ayam goreng di Korea Selatan namakan restoran mereka sebagai “LOUIS VUITON DAK”, sempena perkataan ‘tongdak’ dalam bahasa…

Read more »

Alignment kepada Stakeholder Luaran

Great Brand Start Inside

Pembudayaan kepada branding bukan sahaja merujuk kepada kakitangan syarikat semata-mata.  Ia juga perlu disasarkan kepada external stakeholder seperti board of directors, pelabur,  pembekal/vendors, distribution channel, franchisee, service providers dan sebagainya. Lihat sahaja kepada pembekal kepada produk syarikat, mereka juga perlu align dengan nilai-nilai yang kita wujudkan.  Contoh, barangan mereka bekalkan perlu berkualiti sesuai dengan nilai…

Read more »

Sesi Brand Engagement

Great Brand Start Inside

Sesi brand engagement ini bertujuan untuk melengkapkan kumpulan atau department dengan pengetahuan dan pengalaman branding spesifik dalam syarikat. Matlamat utama, kumpulan sasaran ini akan dapat operationalize brand dalam tindakan seharian, kenalpasti strategi dan program yang perlu diwujud serta implementasi dan seterusnya align prioriti mereka dengan brand. Dengan sesi engagement ini, ia akan dapat merangsang pembentukan…

Read more »

Membina Budaya dalam Branding

Great Brand Start Inside

Merujuk kembali kepada pembentukan budaya dan nilai IBM, lebih 50,000 kakitangan mengikuti perkembangan pembentukkan nilai tersebut.  Lebih 10,000 kakitagan pula secara aktif memberikan input online secara langsung lalu terhasilah – “IBM ’s mission as an enterprise“. Kita tahu nilai dan matlamat yang jelas itu penting, tetapi ianya tidak terhenti di situ.  Perubahan budaya berasaskan nilai…

Read more »

Besan kirim salam!

Mari kita lihat contoh branding dengan memilih cap dagangan yang betul 👍🏼  Kita boleh beri nama jenama kita yang tiada kaitan dengan barang atau produk yang kita niagakan.  Contoh:     Ingat tentang spektrum idea pembangunan trademark?  Inilah yang kita panggil sebagai arbitrary trademark.  Apa arbitraty trademark ni? Arbitary Trademark adalah trademark yang tidak bersangkutan, berkait langsung dan…

Read more »

Teringin mahu punya logo kucing atau harimau?

berita trademark

Teringin mahu ada logo berkaitan dengan Kucing atau Harimau? Baca ini dulu.. Antara aspek penting bagi pemilihan trademark sebelum didaftarkan adalah memastikan ianya tidak menyerupai atau hampir-hampir serupa dengan cap dagangan pihak lain.  Kes cap dagangan serupa atau hampir serupa dengan brand yang telah didaftarkan oleh pihak lain berpotensi besar untuk timbulkan masalah kemudian hari….

Read more »

Kelas-kelas Trademark

Kelas Trademark Malaysia

Mari kita kenali kelas-kelas trademark Malaysia.  Setiap pendaftaran adalah berdasarkan kelas-kelas trademark yang ditentukan oleh MyIPO. Setiap kelas perlu didaftarkan berasingan.  Contohnya, trademark atau cap dagangan bagi tujuan perniagaan industri fesyen perlu difailkan berasingan dengan industri pengiklanan. Mari kita lihat kelass-kelas trademark yang dikeluarkan oleh MyIPO sebagai panduan.  Kelas 1 – 34 adalah bagi produk…

Read more »