Topic: Trademark

Corak sebagai Cap Dagangan

Kita sebagai usahawan perlu belajar daripada bisnes lain yang berjaya.  Perhatikan apa yang mereka buat.  Tiru dan lakukan inovasi terhadap apa mereka lakukan. Sama juga dengan bagaimana mereka lindungi bisnes mereka dengan menitik beratkan kepentingan memelihara trademark.   Kita lihat Burberry, brand fashion mewah terkenal dengan HQ mereka di London.  Mereka bukan sahaja daftarkan nama dan…

Read more »

MESSI vs MASSI

Tuan/Puan kenal Lionel Andrés Messi Cuccittini? Pemain bola sepak terkenal berasal dari Argentina.   Beliau telah daftarkan cap dagangan “MESSI” sejak tahun 2011.  Bantahan Pendaftaran ke atas MESSI Pendaftaran dilakukan di  European Union Office for Intellectual Property (EUIPO) pada bulan Ogos, 2011.  Pendaftaran ini dibantah oleh MASSI, pengeluar barangan sukan berbasikal dari Spanyol.  MASSI terlebih dahulu…

Read more »

Ayam goreng LV

Nak pilih jenama jangan asal boleh je.  Jangan juga rasa-rasa nak tumpang glamer brand lain.  Nama dekat-dekat sama, bunyi hampir sama pun kita perlu jauhkan sama sekali. Mari kita tengok berita lama tahun 2016 yang boleh dijadikan iktibar.  Jenama ayam goreng di Korea Selatan namakan restoran mereka sebagai “LOUIS VUITON DAK”, sempena perkataan ‘tongdak’ dalam bahasa…

Read more »

Besan kirim salam!

Mari kita lihat contoh branding dengan memilih cap dagangan yang betul 👍🏼  Kita boleh beri nama jenama kita yang tiada kaitan dengan barang atau produk yang kita niagakan.  Contoh:     Ingat tentang spektrum idea pembangunan trademark?  Inilah yang kita panggil sebagai arbitrary trademark.  Apa arbitraty trademark ni? Arbitary Trademark adalah trademark yang tidak bersangkutan, berkait langsung dan…

Read more »

Teringin mahu punya logo kucing atau harimau?

berita trademark

Teringin mahu ada logo berkaitan dengan Kucing atau Harimau? Baca ini dulu.. Antara aspek penting bagi pemilihan trademark sebelum didaftarkan adalah memastikan ianya tidak menyerupai atau hampir-hampir serupa dengan cap dagangan pihak lain.  Kes cap dagangan serupa atau hampir serupa dengan brand yang telah didaftarkan oleh pihak lain berpotensi besar untuk timbulkan masalah kemudian hari….

Read more »

Kelas-kelas Trademark

Kelas Trademark Malaysia

Mari kita kenali kelas-kelas trademark Malaysia.  Setiap pendaftaran adalah berdasarkan kelas-kelas trademark yang ditentukan oleh MyIPO. Setiap kelas perlu didaftarkan berasingan.  Contohnya, trademark atau cap dagangan bagi tujuan perniagaan industri fesyen perlu difailkan berasingan dengan industri pengiklanan. Mari kita lihat kelass-kelas trademark yang dikeluarkan oleh MyIPO sebagai panduan.  Kelas 1 – 34 adalah bagi produk…

Read more »

Statistik Pendaftaran Trademark

berita trademark

Tahukah tuan dan cik puan? Sejak tahun 1934 sehingga bulan Oktober 2018, sejumlah 573,153 cap dagangan telah didaftarkan. Jadi apa implikasinya? Cap dagangan milik tuan dan cik puan  mungkin telah didaftarkan dan digunakan oleh pihak lain. Bertindak segera untuk mendaftarkan cap dagangan atau trademark pada hari ini juga sebelum terlambat!   APPLICATION AND REGISTRATION OF…

Read more »

3 Langkah Daftar Trademark Mudah

3 Langkah Daftar Trademark Mudah

Mari kita lihat 3 Langkah Daftar Trademark Mudah.  Baca seterusnya… Trademark merupakan sebarang unsur nama, huruf, perkataan, angka, perkataan, simbol, logo dan juga gabungan unsur-unsur ini sebagai tanda kepada perniagaan.  Kebiasaannya ia akan merujuk kepada brand atau jenama sesuatu bisnes, produk atau perkhidmatan. Sebagai contoh, syarikat pengeluar makanan utama dunia Nestle telah mendaftarkan Nestlé® sebagai trademark…

Read more »

5 Sebab Daftar Trademark

sebab daftar trademark

5 Sebab daftar trademark yang perlu kita tahu. Kenapa kita perlu daftar? Jawapan dia mudah. Kenapa tidak? Ok mari kita perhalusi lima (5)  sebab kenapa kita perlu Daftar Trademark: (1) Perlindungan Kalau kita tak daftar, pihak lain akan daftar.   Cuba bayangkan jenama yang kita wujudkan dan bangunkan bertahun-tahun dengan susah payah didaftarkan oleh orang lain. Keadaan…

Read more »